Der er i dag en stor appetit på at opsamle og blive klogere på anvendelse af sundhedsdata, fordi det kan hjælpe produktudvikling, serviceforretning og støtte kvaliteten af behandling og opfølgning. Hypotesen er at adgangen til flere sundhedsdata kan give mere indsigt og føre til bedre og mere effektiv behandling.
- Men hvornår er det sandt?
- Hvornår er det, det rigtige at gøre?
- Og hvordan imødekommer vi de udfordringer, der er forbundet med det
Det skal vi blive klogere på til dette XRAY, hvor vi anskuer opsamling, brug og deling af sundhedsdata fra flere forskellige synspunkter. Hvornår og hvordan udnytter vi fx bedst potentialet i sundhedsdata set fra borgeren, behandleren og producentens perspektiver? Eller dit perspektiv?
Vi håber, at du vil deltage og bidrage til dialogen, hvis du:
- Har erfaring, viden eller berøring med opsamling af sundhedsdata til anvendelse på tværs af systemer, brugere, sektorer mm.
- Sidder med et synspunkt/en holdning eller et perspektiv, som ikke er repræsenteret af oplægsholderne.
Oplæg
Oplægsholderne er inviteret til at holde oplæg med afsæt i deres egne erfaringer og perspektiver på opsamling og deling af sundhedsdata på tværs af aktører og sektorer.
Michael Christensen, Principal Software arkitekt hos Alexandra Institutet A/S
Michael kombinerer forretnings- og teknologiforståelse på det telemedicinske område og har mere end 25 års erfaring med at få teknologi til at lykkes på brugernes betingelser. Han har i en lang række projekter forenet brugerinddragende design med rollen som ledende softwarearkitekt, og har f.eks. arbejdet indgående med borgerskabte data, microservices, open source og internationale standarder.
I sit oplæg vil Michael tage udgangspunkt i FUT KOL-projektet, hvor Alexandra Instituttet i samarbejde med Trifork, de danske regioner og kommuner udvikler Telma, et nationalt system til hjemmemonitorering af borgere med KOL og hjertesvigt. Han vil blandt andet komme omkring de nye muligheder og udfordringer som løsningen medfører mth. dataopsamling og -deling . Derudover vil Michael perspektivere til sit arbejde med borgergenererede data og 24/7 dataopsamling, herunder en diskussion af konsekvenser og perspektiver ift. kvalitet af data og devices, BYOD vs offentligt ejet udstyr m.v.
Karen Wibling Solgård, General Manager hos Oticon A/S
Karen mener, at der bør satses mere på tværvidenskabelig forskning og innovation, fordi det vil være til gavn for både borgerne, den offentlige sektor, den private sektor og universiteterne. 60-65% af alle de høreapparater der sælges i verden, kommer fra de danske producenter. Grunden til at Danmark er førende på området skyldes mange års samarbejde og sparring på tværs af sektorer. Et samarbejde der er vigtigt at fortsætte og gerne udbygge – fx ved at kunne bruge anonymiserede sundhedsdata til forskning.
I sit oplæg vil Karen dele sine erfaringer fra multipartner projekter, som er store projekter med partnere fra hospitaler, universiteter, patientorganisationer og private virksomheder. Med udgangspunkt i den aktuelle mangel på sundhedspersonale giver hun sit perspektiv på, hvorfor og hvordan vi skal tænke nyt og bringe digitale løsninger i spil. Hun vil blandt andet dele resultater fra InHear, et projekt vedrørende digital visitation (fjernvisitation).
Camilla Blach Rossen, sygeplejerske, ph.d, forsker hos Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg
Camilla kombinerer forskning i tværsektorielle patientforløb, brugerinddragelse og innovation i udviklingen af en digital løsning, som skal skabe mere sammenhæng i de tværsektorielle forløb. Løsningen tager udgangspunkt i de behov patienter, pårørende og fagpersoner på tværs af sektorer har for datadeling.
I sit oplæg vil Camilla fortælle om udviklingen af løsningen, BackTrace, som består af en app til personer med lænderyglidelser og en webportal til sundhedsprofessionelle. Løsningen er udviklet med tæt inddragelse af patienter og pårørende såvel som sundhedsprofessionelle fra hospitaler, kommuner, almen praksis samt privatpraktiserende fysioterapeuter og kiropraktorer. Hun vil fokusere på brugernes perspektiver, på sammenhængende forløb og den særlige tilgang til PRO-data i BackTrace. Derudover vil hun dele de udfordringer, som teamet har mødt i arbejdet for at sikre tværsektoriel datadeling.